Dit is een bonuseditie van Nieuwsbrief van Nienke. Als je deze post leuk vindt en je bent nog geen abonnee, schrijf je dan gratis in om nieuwe content direct in je mailbox te ontvangen.
Toen ik mijn gift guide voor 2024 wilde opstellen, waren de eerste woorden die ik typte ‘Voor de gastvrouw/gastheer’. Ik dacht: dat is een leuke side-note, maar ik bleek er zoveel over te zeggen te hebben, dat ik besloot dat het zijn eigen post verdiende.
Want december is typisch zo’n maand waarin allerhande evenementen worden georganiseerd, die zich ook nog eens vaak in iemand huis afspelen. En als je, net als ik, graag een attentie meeneemt voor de gastvrouw/gastheer, maar je qua budget en categorie niet zo goed weet wat je moet, kan dat extra stress opleveren die je liever achterwege laat. Dus heb ik hieronder mijn tips op een rijtje gezet.
En voordat we naar de gifts gaan, even een snelle reminder dat je gedrag tijdens een borrel/feestje/etentje, zeker bij iemand thuis, de beste bijdrage is aan een geslaagde bijeenkomst. Mocht je die reminder niet nodig hebben of betuttelend vinden: dan is deze post (of deze paragraaf) niet voor jou.
Ik ken echter genoeg mensen die het fijn vinden om dit soort reminders wel tot zich te nemen - en ook genoeg mensen die het best spannend kunnen vinden om bijv. naar een evenement te gaan waar ze, buiten de host, vrijwel niemand kennen. Geloof me: het komt vaker voor dan je denkt. Als jij dat bent: I see you, I’ve been you, I’m still sometimes you. 😘
Goed gedrag voor gasten
We willen volgens mij allemaal een goede gast zijn en het grootste deel daarvan zit natuurlijk in gedrag. Ik hoop dat dit ten overvloede is, maar dan heb ik het over:
Zo snel mogelijk laten weten of je komt of niet - en doorgeven met welke dieetvoorschriften de host rekening moet houden;
Op tijd komen, niet te vroeg, niet te laat en zeker niet eerder dan 10-15 minuten van tevoren - en als je weet dat je te laat gaat komen, direct de gastvrouw/gastheer inlichten;
Aanbieden om te helpen, maar niet blijven doordrammen als de host nee zegt;
Een beetje leuk omgaan met en interesse tonen in de andere gasten, zo draag je bij aan een geslaagde avond;
Je telefoon in je zak/tas houden;
Iets aardigs zeggen over het eten of over de setting, als het maar oprecht is;
Op je tafelmanieren letten, ik vind het echt verrassend hoeveel mensen bijvoorbeeld al beginnen met eten voordat iedereen zit of zonder gêne gigantische porties opscheppen voordat iedereen de kans heeft gehad iets van het gerecht te proeven;
Niet te veel drinken, zeker niet omdat het prettig is als je een beetje kunt blijven aanvoelen wat de sfeer nodig heeft - en wanneer het tijd is om te vertrekken.
Uiteindelijk wil je als gast en gastvrouw/gastheer hetzelfde: een leuke avond, dus alleen maar fijn als je je instelt op het bijdragen daaraan. Waardering tonen aan de organisator vind ik daarin een belangrijke en naast mezelf dus van mijn goede kant laten zien (😉), kan een cadeautje daar ook een blijk van zijn.
Cadeautjes voor de gastvrouw/gastheer
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben opgevoed met het idee dat je nooit met lege handen aankomt als je op bezoek gaat. Nog steeds nemen mijn moeder en ik vrijwel altijd iets mee voor de ander, van een bosje bloemen tot opgespaarde kurken die als aanmaakblokjes dienen in de open haard van mijn ouders.
Nu vind ik het gebruik in sommige gevallen een beetje overdreven. Ik zou ook verdrietig zijn als mijn vrienden het gevoel hadden dat ze niet welkom zijn in mijn huis als ze geen cadeau meenemen, begrijp me niet verkeerd. Maar ik ben wel iemand die het leuk vindt om cadeautjes te geven en neem bij voorkeur wel ‘iets’ mee als ik bijvoorbeeld naar een etentje ga. Met een kleinigheidje laat ik zien dat ik de inspanningen van mijn (doorgaans) gastvrouw waardeer.

Klein maar fijn
Heb jij dus een borrel/event/kerstdiner/feestje dat iemand in december organiseert en wil je iets meenemen, dan zijn hier een paar cadeautips. Mijn insteek is dat ik iets mee wil nemen dat wel gebruikt gaat worden, maar niet op dat moment opgemaakt hoeft te worden, bijvoorbeeld:
Een leuke fles drinken. Mijn favoriet om mee te nemen is de Crémant de Bourgogne van de Jumbo, hoewel die van de AH ook best prima is, maar het hoeft natuurlijk absoluut geen alcohol te zijn. Wat dacht je van een lokaal geproduceerd sapje of bijvoorbeeld de geweldige siropen van De Roze Bunker?
Eetbare ‘fun’ cadeautjes. Tuincentra (vooral de grote) en Stach (check alleen al hun landingspagina en je snapt wat ik bedoel) zijn hier heel goed in, maar de HEMA kan er ook wat van. Denk warme chocomelsticks, meringue drops, een bijzondere reep chocola of leuke chipssmaak. Feestelijk en (meestal) lekker en iets waar de host op een later moment lekker van kan genieten.
Wat ik niet zou doen, is iets meenemen wat beperkt houdbaar of erg bewerkelijk is of iets dat je zelf ook vaak in de kast laat liggen. Ik denk dan aan van die zakjes kruidenmix die je aan moet lengen met olie en zo’n zakje soepstengel dippers. Als je weet dat de ontvanger daar dol op is, vooral doen, maar ik houd het zelf vaak op wat meer ‘straightforward’ dingen die de host in diens eentje makkelijk kan verorberen.Een geurkaarsje. Dit kan een risico zijn, want je moet de juiste geur weten voor de ontvanger en je moet eigenlijk ook weten wat de kwaliteit van de geurkaars is. Ik las laatst dat je nooit een geurkaars uit de supermarkt moet geven en nou zou ik zelf inderdaad niet zo snel aankomen met een Bolsius-geurkaars (no offence), maar duurder is zeker niet altijd beter.
Persoonlijk vind ik de HEMA vaak prima geurtjes hebben, die je wel ruikt maar doorgaans niet overheersend zijn, waardoor je met redelijk vertrouwen cadeau kunt doen. Ook hebben ze vaak een leuke vormgeving en kun je ze soms hergebruiken, bijv. als plantenpot. Ik heb er eigenlijk altijd eentje in de kast staan voor als ik last-minute een cadeautje nodig heb.Iets kleins dat je specifiek voor deze persoon gekocht hebt. Stel je gaat eten bij iemand die dol is op teckels en je komt een superleuke theedoekenset tegen met teckels erop, dan zou ik die kopen en in de kast leggen totdat je de volgende keer daar gaat eten. Zo kreeg ik een tijdje terug zo’n geurding voor in de auto in de vorm van Taylor Swift, omdat de gever het tegenkwam en aan mij moest denken. Super geinig en attent!

Bloemen: wel of niet doen?
Kies je ervoor om bloemen mee te nemen, doe dat dan bij voorkeur in een vaas, die je zelf meebrengt (indien mogelijk). Of je die een volgende keer terug wil of dat je een prima exemplaar voor 50 cent van de kringloop hebt geregeld en de ontvanger deze mag houden, mag je zelf bepalen, maar uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik persoonlijk liever niet de extra stress wil van op dat moment een bos op het water moeten zetten - ik heb als gastvrouw op dat moment waarschijnlijk al voldoende aan mijn hoofd om te zorgen dat alles met eten en drinken goed verloopt.
Zeker als de ruimte in mijn keuken/op mijn aanrecht beperkt is, doe je mij er in elk geval een gigantisch plezier mee als je laat zien daarin meegedacht te hebben.
Nogmaals: het is geen doodzonde en ik zal het niemand kwalijk nemen, maar als je mij vraagt hoe je een goede gast kunt zijn, staat meedenken met de gastvrouw om het evenement voor haar zo soepel mogelijk te laten verlopen simpelweg hoog op het lijstje.
Bedanken na afloop
Het is ook heel leuk om achteraf een kaartje te sturen om de gastvrouw/gastheer te bedanken of iets kleins dat door de brievenbus kan, als je dat passend vindt. Denk aan brownies, bijvoorbeeld van Boxbrownies.nl, Browniesperpost of thebrowniebox.nl (ook leuke brownieharten), of vrolijke doosjes met snoepjes (of ijsjes die naar cocktails smaken) van Veelliefs.nl.
Ook heb ik weleens met veel succes ‘bloemen door de brievenbus’ verstuurd, er is tegenwoordig een heel scala aan brievenbuscadeaus.
Maar nogmaals: het gaat om het gebaar, dus een handgeschreven kaartje vind ik minstens zo betekenisvol. Dat je een dag of wat later een berichtje (bijv. via mail of app) stuurt, vind ik eigenlijk voor zich spreken, en ook al vinden mensen dat tegenwoordig misschien achterhaald, het is voor de ontvanger van het berichtje des te leuker om te krijgen. Ik zeg doen. 🤗
Aandacht
Uiteindelijk draait het allemaal om aandacht. Je wil samen met de gastvrouw/gastheer een fijne tijd hebben - of het nou een casual borrel of een wat formeler diner is.
Iemand heeft ooit heel passief-agressief over mij gezegd: “Wat ben je toch attent” en hoewel dat voor mij uitsluiting betekende van een groepje meiden waar ik op dat moment graag bij wilde horen, heb ik het inmiddels gereclaimed. Ik vind namelijk dat we best wat meer attentheid in de wereld kunnen gebruiken.
Laten zien dat je aandacht voor iemand hebt, is niet alleen een regel uit een stoffig etiquetteboek, het is wat mij betreft de basis voor gemeenschap/community en een tegenwicht voor eenzaamheid. En ook daarvan kunnen we meer gebruiken, zeker in de donkere decembermaand die helemaal niet voor iedereen feestelijk is.
Dus maak er wat moois van, lieve mensen! 😘💫
Dit was een bonuseditie van Nieuwsbrief van Nienke. Als je dit leuk vond en je bent nog geen abonnee, schrijf je dan in om meer content direct in je mailbox te ontvangen.
Nieuwsbrief van Nienke is op dit moment gratis. Wil je mijn nieuwsbrief ondersteunen en me helpen meer content te maken, dan kun je me trakteren op een kop thee als dank voor het schrijven van iets waar je plezier aan beleefd hebt. Dat kan via dit Tikkie. Ook helpt het heel erg als je Nieuwsbrief van Nienke wilt delen met anderen. Voel je vrij, niet verplicht. 💫