Highlights van mei









In mei haalden we de camper uit de stalling en bracht ik veel tijd door in de buitenlucht. Vooral op mijn lievelingsplek in Limburg, maar we gingen ook een week naar Frankrijk. Het weer leende zich er erg goed voor. Woensdag verschijnt er voor betalende abonnees een βweek in the lifeβ van mijn allereerste solo-campertrip, dus als je daar meer over wil weten, upgrade dan nu je abonnement.
Verder vierden we in mei dat mijn ouders 50 jaar(!) getrouwd waren met een diner bij LIZZ en een overnachting (voor hen) in het Weeshuis in Gouda. Dat was een geweldig en liefdevol moment, echt een gigantisch cadeau om samen te mogen vieren.
Ik volgde weer een toffe aquarelworkshop bij AllesAnne.nl (volg haar op Insta voor meer workshopdata), begon een strategietraject met een nieuwe klant op het gebied van influencermarketing (misschien later meer over dat nieuwe aanbod, want ik vind het superleuk om te doen!) en las heel veel, zowel boeken als artikelen op Substack.
Stijl terug
Weten jullie nog dat ik vorig jaar zoekende was op het gebied van mijn kledingstijl? Ik had toen zelfs een stilist over de vloer! Het heeft een jaar geduurd (π³), maar ik heb eindelijk het gevoel dat ik mijn stijl heb teruggevonden. Of opnieuw heb gevonden, aangezien βie veranderd is de afgelopen jaren? π€
Hoe dan ook: ik voel me sinds ongeveer een maand eindelijk weer echt mezelf in mijn outfits en dat is me toch een lekker gevoel!
Dat heeft tijd, geduld en geld gekost. Als jullie er meer over willen weten (want volgens mij is dit iets waar veel vrouwen op een gegeven moment mee worstelen, of het nou komt door een veranderd lichaam, een veranderen levensfase of veranderende mode of een combinatie van al die dingen), laat het me dan weten in een comment, een mail terug op deze nieuwsbrief of een DM op Instagram, dan deel ik een keer het stappenplan dat ik voor mezelf had bedacht en dat zijn vruchten heeft afgeworpen!






Wat ik afgelopen maand las
Bonded by Thorns - Helen Elizabeth, 3/5 sterren
Woven by Gold - Helen Elizabeth, 3/5 sterren
Owning It: Our Disabled Childhoods⦠in Our Own Words - Jen Campbell, 4/5*
Ace of Spaces - Faridah ΓbΓkΓ©-ΓyΓmΓdΓ©, 3/5 sterren
Verkeerd verbonden - Laura van der Haar, 4/5 sterren
Immaculate Conception - Ling Ling Huang, 5/5 sterren
Careless People - Sarah Wynn-Williams, 4/5 sterren
Forged by Malice - Helen Elizabeth, 2/5 sterren
* Dit boek is via Blackwellβs verkrijgbaar met gratis verzending naar Nederland.
Ik las behoorlijk gevarieerd deze maand:
Een why choose faerie smut serie (als die combinatie van woorden je niets zegt, kan ik je aanraden ze te copy-pasten in Google)
Een thriller over twee zwarte tieners op een witte prep school (prima maar niet echt verrassend)
Een bundeling ervaringen van verschillende schrijvers met een fysieke beperking uit hun kindertijd (de moeite waard, deze verhalen hoor je zelden, doe mij meer van deze boeken!)
De gehypete tell-all van oud-Facebook medewerker Sarah Wynn-Williams over hoe Facebook helemaal de verkeerde kant op is gegaan (was inderdaad smeuΓ―g en las als een trein)
Nederlandse literatuur (meer daarover verderop)
Een roman over een obsessieve vriendschap die deels conceptueel, deels bijna psychologische thriller is en die waarschijnlijk in mijn top 5 boeken van het jaar terecht gaat komen (Immaculate Conception)
Verkeerd verbonden
Laura van der Haar schrijft een van mijn favoriete Substacks, genaamd Onderkrant. Van der Haar is archeoloog en via haar stukken over dat werk leer ik van alles, zoals over de watersnoodramp van Utrecht en de grootste moerasbrug van Romeins Nederland. Volgens mij heb ik al eens eerder een post van haar getipt, maar ik lees al haar stukken graag, omdat ik enorm geniet van hoe zij naar de wereld kijkt.
Toen ik zag dat ze een nieuw boek uitbracht, heb ik haar uitgever (De Bezige Bij) gemaild of ik een boek mocht ontvangen in ruil voor een bespreking in mijn nieuwsbrief. Zo geschiedde, bedankt De Bezige Bij! π
Waar ik op hoopte, bleek te worden geleverd: Van der Haar is een meesterobservator van de bijzondere details uit de alledaagse wereld en Verkeerd verbonden is een verzameling van die observaties.
Zoals de dingen die je op straat tegenkomt en die net een klein beetje anders zijn dan anders. Denk verlepte slingers en ballonnen in het straatbeeld en de bordjes die mensen op hun ramen en deuren plakken met boodschappen voor de postbezorger of de voorbijganger (Anton woont niet hier!!!). Van der Haar heeft oog voor dit soort βonbedoelde poΓ«zieβ, waar ze fotoreeksen van maakt, maar waarover ze dus ook prachtig schrijft.
In plaats van een puntsgewijs verhaal van A naar B ga je in Verkeerd verbonden met de auteur op een ongedwongen wandeling langs allerlei bijzondere situaties en ontmoetingen.
Zo schrijft ze over het paardencrematorium, het opstellen van archeologische rapporten voor gemeentes waar het bestuur gelooft dat God de aarde gemaakt heeft (best problematisch als je bezig bent met het dateren van bodemmassa), de wonderlijke wereld van de Ikea-klantenservice, de bioβs van mannen op datingapps en of de kleuren van fruitsnoepjes wel bij de smaak passen.
Door Van der Haar kom ik op plekken waar ik zelf nooit zou komen, zoals op de baggerboot van Marco:
Ook wisselt de auteur moeiteloos diep doorvoelde gedachten over hoe plekken in de stad waar je woont onlosmakelijk verbonden raken met de pijn die je daar ooit voelde (βNiet hier, denk ik, niet hier afscheid nemen, hier loop ik te vaak, en dan zie ik voortaan ons afscheid in plaats van het balkon van het meisje met de zwartgeverfde haren, ik wil dat het mijn stad blijft, ik wil niet dat dit ook zijn stad wordt of, nog erger, onze stad. (β¦) Ik wil niet nog meer monumentjes voor ingrijpende gebeurtenissen en voorbije liefdes oprichten, niet die deken van gesneuvelde toekomstdromen verder over de stad trekken.β) af met een gesprek dat ze hoort tussen twee straatcoaches over joints.
Die contrasten tussen poΓ«tisch en rauw en je gedachten versus de realiteit waarin je je begeeft, maken dat je als lezer geboeid blijft en steeds wil zien wat de volgende pagina brengt. Dat is knap. De stukjes zijn vaak kort, wat doorlezen ook in de hand werkt. Ik vond het enorm lastig om het boek neer te leggen en had het dus ook binnen een dag uit.
Ik stel me Van der Haar voor als iemand die met een soort weemoedig-geamuseerde glimlach naar de wereld kijkt, maar misschien is dat vooral omdat ik zelf tijdens het lezen zo vaak moest glimlachen en tal van passages gefotografeerd heb.
Ik vond Verkeerd verbonden een ontzettend fijne leeservaring en al met al een hartverwarmend boek. Van mij mag ze elk jaar zoβn boek uitbrengen.
Favorieten van het internet
Mooi en helaas (deels) herkenbaar stuk van Sladjana Labovic over alle βinterventiesβ die mensen je willen aandoen als je dik bent.
Een noodzakelijke reality check van Ayana Gabrielle Lage, een influencer voor wie de samenwerkingen stopten:
Prachtig stuk van Rona Maynard over de dood, namelijk die van je moeder. Je kunt zelf het beste inschatten of je ervoor in de juiste stemming bent, maar ik vond het juist niet zwaar of deprimerend, maar hoopvol. Extra reden om het te lezen: de auteur is 70+ en die levenservaring geeft het stuk veel zachtheid, dat vond ik fijn.
Sterke en pijnlijke documentaire over artsen die zelf patiΓ«nt worden en kampen met ziekten zoals ME en postcovid (voorheen bekend als longcovid)
Vorige maand vertelde ik dat ik het boek Deep Cuts heel goed vond, maar dat ik nog te veel in de βvibesβ van het boek zat om uit te leggen waarom ik er zo van genoten had? In deze aflevering van de Bad on Paper podcast bespreken ze het boek en maken ze veel punten waar ik het ook mee eens ben.
Stof tot nadenken van The Financial Diet. Rust is goed, maar we zouden niet steeds moeten hoeven bijkomen.
Emoties op het werk, ze zijn er. Wat doe je als je een emotionele uitbarsting hebt gehad op het werk (huilen, boos worden of je terugtrekken)?
Bedankt voor het lezen!
Bedankt voor het lezen van Nieuwsbrief van Nienke!
Wil je meer content van mijn hand zien, overweg dan om een betaald abonnement te nemen. Je krijgt dan extra nieuwsbrieven en persoonlijke verhalen. Ook heb ik op verzoek weer een open Tikkie, voor wie me graag wil trakteren op een kop thee of een stukje van een nieuw boek.
Afgelopen maand kreeg ik, heel lief, een Tikkie van iemand wier voornaam ik helaas niet weet. Evengoed dankjewel! β₯οΈ Ik vind het leuk om je bij naam te bedanken, dus laat die achter in het opmerkingenveld, als je dat wil natuurlijk. π
Spreek jullie snel weer! In de tussentijd weten jullie me te vinden via nieuwsbriefvannienke@gmail.com of op Insta.
Liefs,
Nienke
P.S. De gave illustraties zijn gemaakt door Annemiek van MiekMaakt.nl.